Welke velgen passen er onder mijn auto? Uitleg steekmaat, naafgat & ET waarde

Gepubliceerd: 23-10-2010 Laatste update: 08-05-2017

Uitleg maat velgen berekenen en achterhalen

Wanneer je bijvoorbeeld zomerbanden voor winterbanden wilt verwisselen, is het vaak handiger/goedkoper om de banden met velg en al te verwisselen. Het is dan belangrijk om te weten welke velgen er onder je auto passen. Voor het berekenen en achterhalen van de velgmaat zijn de steekmaat, het naafgat en de ET waarde van belang:

SteekmaatAfbeelding voorbeeld steekmaat velg opmeten

De steekmaat van een velg is het aantal gaten en de diameter in millimeters (mm) van boutgat naar boutgat (kern tot kern).

 

NaafgatAfbeelding voorbeeld naafgat velg opmeten

Het naafgat is de diameter (in mm) van het gat in het midden van de velg. Als het naafgat te groot is, zijn er ook centreerringen verkrijgbaar om de velg passend te maken.

 

ET waardeAfbeelding voorbeeld ET-waarde velg opmeten

ET staat voor EinpressTiefe (inpersdiepte). De ET waarde wordt bepaald door de afstand tussen de velghoepel-hartlijn (= het midden tussen de twee velgranden) en  het raakvlak van de wielschotel met de wielflens c.q. remtrommel.  De ET van een velg bepaalt hoever een velg naar binnen valt of naar buiten steekt in de wielkast. Hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt.

Nieuwe banden kopen