Wat is skimmen?

Gepubliceerd: 21-10-2010 Laatste update: 31-10-2014

Afbeelding geskimmed mobiel pinapparaatUit een publicatie van De Nederlandsche Bank blijkt dat in 2008 één op de 450 (ong. 27.000) Nederlanders slachtoffer is geworden van skimmen, maar wat is skimmen nu precies?

Skimmen (ook wel ‘skimming’ genaamd) is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas- of creditcardgegevens. Hierbij wordt de magneetstrip van een pas gekopieerd en de pincode bemachtigd op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas, waarmee betalingen verricht kunnen worden.

Skimmen geschiedt op diverse manieren, zoals:

Voorzetmondje

Een apparaat dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst. De crimineel kijkt de pincode af, desnoods met een klein cameraatje.

Onbewaakte pas

Een andere methode is het kopiëren van gegevens van pinpassen of creditcards waarbij de klant de pas uit handen moet geven alvorens te kunnen betalen. De pas wordt door een medewerker door een apparaat gehaald dat de gegevens kopieert. Ook nu wordt de pincode afgekeken, of ‘meegekopieerd’ vanaf het toetsenbord.

Verouderde apparaten

Nog een methode is aanpassing van verouderde betaalapparaten. De criminelen laten zich insluiten en passen de apparaten bij de kassa aan. Ze kopiëren zowel de magneetstrip als de ingetoetste code.